CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten wat voor consequenties het kabinet trekt als blijkt dat Nederlandse strijders van IS betrokken zijn bij de verdrijving en verhongering van de leden van de religieuze Yezidi-minderheid in Noord-Irak.

"Als in Noord-Irak sprake is van genocide, raakt dit de Europese Unie recht in het hart. IS (voorheen ISIS) telt namelijk honderden strijders met een Duits, Frans, Brits en Nederlands paspoort", zegt Omtzigt tegenover NU.nl.

Hij wil van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) weten of hij zich aansluit bij de woorden van de Amerikaanse president Barack Obama die de bedreigende situatie waarin de Yezidi’s zich bevinden “mogelijk genocide” noemde.

Volgens Omtzigt zijn de afgelopen weken alle tekenen van en pre-genocidale fase voorbij gekomen. "Bezittingen zijn onteigend, personen zijn gebrandmerkt en graven zijn vernield. IS is bezig de geschiedenis van de Yezidi’s te wissen."

Hij vindt dat het nu tijd wordt voor Timmermans om duidelijk stelling te nemen. "Niet handelen is ook handelen. In Rwanda spraken we ook onze afschuw uit." De tijd van internationale afschuw en veroordelingen is voorbij, zegt de CDA’er. "De kogel of uithongering maakt niet uit. Het blijft genocide."

Europese Unie

Omtzigt heeft geen goed woord over voor de houding van de EU. Dat terwijl Europese onderdanen, uit onder andere Frankrijk, Duitsland en Nederland, nauw betrokken zijn bij de operaties van ISIS. "Ashton (de EU-buitenlandcoördinator red.)  en Barroso (voorzitter Europese Commissie red.) zijn totaal afwezig."

De EU zou zich bij de Amerikanen moeten aansluiten en de Yezidi’s van noodhulp moeten voorzien in de vorm van voedseldroppings in de bergtoppen van Noord-Irak.

Vrijdagmiddag hebben de Amerikanen ook militair ingegrepen. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden een luchtaanval uit op de strijders van IS in de buurt van Arbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. De Franse president Francois Hollande steunt de luchtaanval en is bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen.

President Barack Obama gaf donderdag toestemming voor luchtaanvallen in Irak op strijders van IS. "Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen", zei de president.

Donderdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om de gestage terreinwinst van IS in Irak te bespreken.