Het kabinet inventariseert samen met LTO Nederland de schade die boeren en tuinders ondervinden van de Russische boycot van voedsel- en zuivelproducten. 

Dat meldt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vrijdagochtend op Twitter.

De bewindsvrouw heeft daarover opnieuw overlegd met Albert Jan Maat van LTO Nederland. Donderdag praatte ze ook al met verantwoordelijk eurocommissaris Dacian Ciolos over de gevolgen van de sancties voor het Nederlandse bedrijfsleven.

"We inventariseren nu de schade voor de verschillende sectoren en bezien wat we kunnen doen om de gevolgen het hoofd te bieden", aldus Dijksma.

Volgens berekeningen kan de schade voor het Nederlandse bedrijfsleven oplopen tot een half miljard.

EU

Het kabinet wil in EU-verband een oplossing vinden voor de schadelijke effecten van de Russische sancties voor het bedrijfsleven in Europa. Een aantal landen, waaronder Nederland en Frankrijk, zou daardoor onevenredig zwaar getroffen worden.
 
Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma kon vrijdag nog niets zeggen over eventuele compensatie voor getroffen boeren en transportbedrijven, maar benadrukte dat de oplossing op Europees niveau gezocht wordt.

Anderen

De brancheorganisaties in de logistiek- en vervoerssector EVO, Fenedex, Fenex en TLN roepen de Nederlandse overheid op om ook compensatieregelingen te overwegen voor andere sectoren dan de agrarische sector.

Volgens de verladers- en exportorganisaties lijden ook handels- en productiebedrijven onder de Russische tegenmaatregelen. In het bijzonder noemen de partijen de voedselverwerkende industrie.

Ook bedrijven die leveren aan de olie- en gasindustrie en getroffen zijn door de sancties die de Europese Unie zelf heeft ingesteld, moeten meegenomen worden, aldus de brancheorganisaties.

De christelijke vakorganisatie RMU pleit tevens voor een sociaal plan voor de gehele groente- en fruitsector. RMU vreest namelijk dat ''duizenden arbeidsplaatsen als gevolg van de Russische boycot zullen verdwijnen''.

Weken

Het zou nog weken kunnen duren voordat de EU eventueel besluit over financiële steun aan boeren die getroffen worden door de Russische sancties op landbouwproducten. Dat stelde een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vrijdag in Brussel.

De zegsman benadrukte dat eerst de situatie grondig moet worden bekeken. Na een eerste analyse door een speciaal team van de Europese Commissie komen volgende week donderdag hooggeplaatste landbouwdeskundigen van alle EU-lidstaten in Brussel bijeen om zich met de commissie te beraden. Daarbij gaat het vooral om het vinden van alternatieve afzetmarkten voor Europese landbouwproducten.

Nodig

Commissaris Ciolos benadrukt in een verklaring dat de EU over middelen beschikt om de boeren te helpen, ''zodra dit nodig is''. Ook bestaat er een pot van 400 miljoen euro als crisisreserve. Het fonds is bedoeld om verstoringen van de markt, bijvoorbeeld door sancties, op te vangen.

Ciolos toont zich ''ervan overtuigd dat onze veerkrachtige landbouwsector zich snel zal heroriënteren naar nieuwe markten en kansen. Maar er moet steun zijn om te helpen dat deze overgang soepel gebeurt. Dit vereist een gezamenlijk Europees antwoord.''

Importverbod

Rusland stelde donderdag een importverbod in op Europees fruit, groenten, vlees en zuivelproducten. Dat was een antwoord op de versnelde invoering van scherpere sancties die Europa, VS en een aantal andere landen instelden als reactie op het neerhalen van de Maleisische Boeing, zeer waarschijnlijk door Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.
 
De Russische sancties treffen EU-producten met een omvang van bijna 5,3 miljard euro. Dat is minder dan de helft van de totale export van landbouwproducten naar Rusland ter waarde van bijna 12 miljard euro. Onder meer bier, wijn en andere alcoholische producten vallen niet onder de boycot.
 
Vorig jaar waren er in Nederland bijna vierduizend bedrijven die goederen aan Rusland verkochten. De totale waarde van de Nederlandse export naar Rusland bedroeg in 2013 bijna 7 miljard euro.

Lees ook: 'Boycot raakt mogelijk 10.000 banen'

Achtergrond: 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten'

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties