De manier waarop Rusland een deel van Oekraïne heeft 'ingepikt' en 'stookt' in het oosten van dat land, vormt een bedreiging voor de Europese en internationale veiligheid.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag op Facebook

Hij vreest dat de strategie die de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne hanteert bij nieuwe meningsverschillen mogelijk ook elders in Europa wordt toegepast.

Timmermans vindt het dan ook van het grootste belang om Poetin ervan te overtuigen dat 'deze aanpak in niemands belang is en voor iedereen een gevaar vormt'. 

"Ook voor Rusland", waarschuwt de minister. Vooralsnog lijkt de Russische president echter vast te houden aan zijn plan van aanpak. "Hij doet er zelfs een schepje bovenop", concludeert Timmermans. De bewindsman stelt dat Rusland hoopt dat de gewapende strijd leidt tot chaos en verzwakking. 

"Dan kunnen de EU, de VS en de westerse wereld niet anders dan maatregelen treffen, al zal Ruslands reactie daarop ook ons raken", verwijst de politicus naar de Russische boycot op het importeren van voedsel en landbouwproducten uit het Westen. 

Volgens Timmermans kan Rusland alleen met eensgezindheid en standvastigheid op een andere koers worden gebracht. "Een koers die uitgaat van het internationaal erkende principe dat landen zelf hun toekomst mogen bepalen en dat andere landen niet het recht hebben te proberen hun wil op te leggen door landjepik of onrust stoken." 

Sancties

Ondertussen heeft de Oekraïense regering gezegd sancties te nemen tegen 172 burgers uit Rusland en andere landen en 65 Russische bedrijven die "het terrorisme'' in Oekraïne financieren. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vrijdag gezegd.

Jatsenjoek ging niet gedetailleerd op de voorstellen in, maar zei wel dat de sancties tegen bedrijven de bevriezing van tegoeden in Oekraïne en een verbod om goederen door Oekraine te transporteren kunnen omvatten.

Ook kunnen vergunningen die de regering in Kiev heeft verstrekt, worden ingetrokken. De nationale veiligheidsraad zal de voorstellen van de regering bespreken, waarna het parlement er dinsdag over praat.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken van Jatsenjoek een poging om bij het Westen in het gevlij te komen. Moskou zal sancties niet onbeantwoord laten, dreigde hij.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU