Nederlanders in West-Afrika worden vanwege de snelle verspreiding van het ebolavirus dringend opgeroepen zich te registreren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil contact houden met alle Nederlanders in het gebied. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving van de NOS daarover.

De brief is gericht aan Nederlanders woonachtig in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Nederland heeft in de drie getroffen landen geen ambassade. De oproepen aan de Nederlanders en hun registratie vindt plaats vanuit de ambassades in de buurlanden Senegal en Ghana.

Die hebben de bij hen bekende landgenoten gevraagd zich te registreren en hen ook opgeroepen die boodschap over te brengen aan andere Nederlanders in het gebied. Ze worden geadviseerd websites van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en die van het Nederlandse RIVM in de gaten te houden.

Paniek

De Nederlandse ambassadeur in de Senegales hoofdstad Dakar, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, zei donderdag voor de EO-radio dat in Guinee 26 Nederlanders zijn geregistreerd. Maar hoeveel Nederlanders er in de drie landen tijdelijk zijn voor studie, vakantie of werk en zich niet hebben geregistreerd is niet duidelijk.

Kleiweg noemde de situatie met bijna duizend doden en 1.700 bekende gevallen van ebola vrij ernstig. Niemand is gebaat bij paniek, maar het is wel raadzaam de situatie op dagelijkse basis goed te volgen, aldus de ambassadeur.

Benin

Een Nigeriaanse man die mogelijk ebola heeft, is opgenomen in ziekenhuis in het Afrikaanse land Benin. De autoriteiten in hoofdstad Cotonou hebben monsters afgenomen bij de patiënt en ter controle naar Senegal gestuurd. Minister van Volksgezondheid Dorothée Gazard heeft dat donderdag in een televisietoespraak bekendgemaakt.

Er is nog geen bevestiging dat de man ook werkelijk ebola heeft, maar het nieuws heeft angst gezaaid in de hoofdstad. Mensen zijn aan het hamsteren geslagen en eten niet langer in de vele eetstalletjes langs de kanten van de weg uit angst voor besmetting, meldden ooggetuigen.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola