De directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Esther Voet heeft zichzelf gediskwalificeerd als belangenbehartiger van de Joodse gemeenschap. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders donderdag tegenover NU.nl.

Hij reageert hiermee op de paginagrote advertentie (pdf) in De Telegraaf van donderdag waarin bekende Nederlanders zich uitspreken tegen Jodenhaat in Nederland en waar zijn naam van af is gehaald.

Het CIDI benaderde alle fracties in de Tweede Kamer en dus ook die van de PVV. Op het laatste moment werd echter besloten de naam van Wilders van de advertentie te schrappen toen duidelijk werd dat Wilders de gezamenlijke verklaring van het kabinet, Joodse organisaties en het CIDI tegen antisemitisme en discriminatie een "flutverklaring" noemde.

Volgens Wilders weigeren de ondertekenaars te erkennen dat de islam de veroorzaker is van de antisemitische uitingen. In een open brief aan premier Rutte schreef Wilders: "U bent bang voor de islam en weigert daarom te zeggen wat iedereen weet: hoe groter de islam in Nederland wordt, hoe groter het antisemitisme."

Onrecht

Voor het CIDI was dat de reden Wilders van de lijst te halen. Door de islam als veroorzaker van het huidige antisemitisme te bestempelen, doet hij de geschiedenis van het antisemitisme "onrecht aan" en brengt hij het Midden-Oostenconflict naar bevolkingsgroepen in Nederland. Dat is precies wat de opstellers van de verklaring niet wilden, aldus het CIDI.

Volgens Wilders steken Voet en het CIDI daarmee hun kop in het zand. Door afstand te nemen van Wilders' opvatting dat de islam verantwoordelijk is voor het huidige antisemitisme, en hem daardoor van de advertentie af te halen "diskwalificeert Esther Voet zich als bestrijder van het antisemitisme en als belangenbehartiger van de Joodse gemeenschap in Nederland", zegt Wilders. "Het is alsof zij niet tegen kritiek kan."

Reactie Voet

Voet stelt dat Wilders zich met zijn uitspraken buiten het debat plaatst, omdat hij zich niet aan de feiten houdt en hele bevolkingsgroepen over een kam scheert.

"Wij bij het CIDI hebben de cijfers", reageert ze. Het hedendaags antisemitisme is voor 30 procent afkomstig van autochtonen en 70 procent van allochtonen. Van die 70 procent weet ik niet hoeveel procent religieus is. Ik weiger dan dus ook categorisch hele bevolkingsgroepen weg te zetten. Wat Wilders vertelt is feitelijk gewoon onjuist."

Voet raadt de PVV-leider aan de geschiedenisboeken nog eens open te slaan. "Want de laatste grote hetze tegen de Joden in Europa kwam niet van de islam", aldus de CIDI-directeur.

Het hele interview met Geert Wilders: 'Nederland moet nu onvoorwaardelijk achter Israël blijven staan'