Nederland geeft Artsen Zonder Grenzen een half miljoen euro voor zorg aan patiënten met ebola en het tegengaan van verdere verspreiding van het virus. 

Dat schrijft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Roelof van Laar. "Bestrijding van de ziekte is de eerste prioriteit."

Artsen Zonder Grenzen krijgt het bedrag op korte termijn overgemaakt. Het Nederlandse Rode Kruis heeft al een bijdrage ontvangen van 222.600 euro. Via het noodfonds van de Verenigde Naties voor de bestrijding van de dodelijke ziekte die momenteel door West-Afrika waart, draagt Nederland indirect nog eens 217 duizend dollar (163 duizend euro) bij.

Van Laar had de bewindsvrouw ook gevraagd naar een bijdrage voor onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola, maar daarvoor ziet Ploumen binnen haar begroting geen mogelijkheden.

Ploumen schrijft verder dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dagelijks wordt geïnformeerd over de stand van zaken in West-Afrika.

In de reisadviezen voor Liberia, Nigeria en Sierra-Leone worden reizigers sinds vrijdag geïnformeerd over de uitbraak van de ziekte. Nederlanders in de getroffen landen die zijn ingeschreven bij de ambassades worden ook geïnformeerd.

Doden

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tot nu toe 932 mensen overleden door het ebola-virus. Tussen 2 en 4 augustus zijn er 45 doden geregistreerd. 

De meeste slachtoffers vielen in de drie landen waar de epidemie het meest heerst: Sierra Leone, Liberia en Guinee. Verder zijn er slachtoffers in Nigeria geregistreerd. In de cijfers zijn nog niet de Saudi-Arabische en Nigeriaanse overledenen meegeteld. In Liberia is woensdag de noodtoestand afgekondigd. 

Zes dingen die u moet weten over ebola