Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de gevolgen van de Russische sancties tegen Nederlandse en Europese bedrijven. Ook moet het kabinet de gevolgen zoveel mogelijk beperken.

Die oproep doen verschillende politieke partijen donderdag aan het kabinet.

Zo wil het CDA wil dat het kabinet de sectoren die hard getroffen worden door de Russische boycot actief gaat ondersteunen. Dat stelt het CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts donderdag.

Hij heeft het kabinet verzocht om met een reactie te komen op de boycot en aan te geven welke maatregelen er, ook binnen Europees verband, worden genomen. "Dit kan de nekslag betekenen voor veel boeren en tuinders in Nederland. We mogen de boeren niet laten opdraaien voor het politieke spel van Rusland", aldus Geurts.

PvdA

Volgens de PvdA moet het kabinet snel duidelijk maken wat de gevolgen van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten zijn voor de Nederlandse en Europese economie. Een 'eventuele reactie' moet vervolgens in Europees verband worden vormgegeven.

"De tegenmaatregelen van Rusland komen niet als een verrassing en hebben dus geen invloed op onze koers", zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "We blijven Poetin oproepen te stoppen met onrust stoken in Oekraïne en zullen zo nodig de druk verder opvoeren."

"Het is zaak om eerst de details goed te bestuderen en in kaart te brengen wat de mogelijke effecten precies zijn", aldus Servaes, die benadrukt dat op dit moment moet worden voorkomen dat de lidstaten van de Europese Unie tegen elkaar worden uitgespeeld.

"Eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel. Belangrijk is om een eventuele reactie in Europees verband vorm te geven."

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik veranderen "de sancties vanuit Rusland onze positie niet." Hij benadrukt dat de sancties die de Europese Unie eerder aan Rusland heeft opgelegd 'geen doel, maar een middel zijn' om de Russische president Vladimir Poetin aan tafel te krijgen. 

VVD

Het kabinet moet samen met de Europese landen alles in het werk stellen om de tegenmaatregelen van Rusland op te vangen zodat de economische gevolgen ervan zo beperkt mogelijk blijven. De VVD heeft het kabinet daartoe donderdag opgeroepen.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt de westerse sancties noodzakelijk en wil dat het kabinet snel de impact van de Russische boycot in kaart brengt. Het Russische tegenpakket was volgens hem te verwachten. "'De VVD is echter van mening dat het exportmodel van Nederland op termijn alleen kan floreren bij stabiliteit, voorspelbaarheid en respect voor overeengekomen grenzen." Dat vergt volgens de liberaal volharding en uithoudingsvermogen.

Zijn collega Helma Lodders wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) met de sectoren die getroffen worden, gaat overleggen over de gevolgen en de mogelijkheden om die te beperken.