De Tweede Kamer wil van minister Timmermans vóór donderdagmiddag horen of er internationale actie komt voor de Yezidi's in Irak die gevlucht zijn voor het geweld van IS, omdat velen van hun mensen zijn vermoord. 

De partijen willen verder weten of de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische landen, ''de verschrikkelijke misdaden collectief veroordeelt''.

De Yezidi's zijn gevlucht uit de Iraakse stad Sinjar en omliggende dorpen, nadat die werden veroverd door IS, de soenitische strijders die zich tegenwoordig Islamitische Staat (voorheen ISIS) noemen.

Onder de Yezidi's zijn al vele doden gevallen en de overlevenden zijn uit angst de bergen in gevlucht. Daar houden ze zich schuil, maar kampen ze met een groot gebrek aan water, voedsel en medicijnen. Ze kunnen geen kant op omdat de kans groot is dat ze vermoord worden. 

IS strijdt naar eigen zeggen voor de bescherming van de soennitische Irakezen en om de islam te beschermen. Andersgelovigen als Sjiieten, christenen en dus ook de Yezidi's worden vervolgd. 

Hulp

De Tweede Kamer wil nu antwoord op de vraag ''op welke wijze concrete en onmiddellijk hulp geboden wordt aan de groepen die in acute en levensbedreigende nood zijn''.

Het verzoek wordt gesteund door CDA, ChristenUnie, CU, SP, SGP, VVD, PvdA, GroenLinks en VoorNederland (VNL). ''Het Westen mag niet machteloos toekijken hoe andersdenkenden door de islamitische tereurgroep ISIS worden afgeslacht'', laat VNL-Kamerlid Joram van Klaveren weten.

Op een later tijdstip wil de Kamer een schriftelijk overleg houden over de situatie rond IS. Er staat voor begin september een debat gepland over IS.

Bekijk een reactie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier