De houding van de Nederlandse regering in het Palestijns-Israëlisch conflict is aan grondige herziening toe. Het huidige beleid houdt een "ongewenste status quo van structurele ongelijkheid" in stand.

Dat zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik woensdag tegenover NU.nl.

"Nederland kiest altijd voor een evenwichtige benadering, maar in de praktijk is er in het conflict van evenwicht geen sprake", zegt Van Ojik. "Terwijl Israël economisch profiteert van het Associatie Verdrag met de Europese Unie, smoort de feitelijke economische blokkade van Gaza door datzelfde Israël elke ontwikkeling in de kiem".

De GroenLinks-voorman reageert daarmee op het opiniestuk van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat dinsdag in NRC Handelsblad verscheen.

Timmermans roept daarin op tot een onafhankelijk onderzoek naar de proportionaliteit van het Israëlische geweld.

Verandering

Van Ojik vindt het tijd worden dat het kabinet zijn houding ten opzichte van Israël fundamenteel verandert. Te beginnen met het erkennen dat het geweld van de Israëliers in de Gazastrook in de afgelopen vier weken "ook nu weer buitenproportioneel en buitensporig" was.

Daarnaast wil Van Ojik dat Nederland er alles aan doet om, samen met andere landen, een permanente wapenstilstand te bereiken en de blokkade van Gaza op te heffen.

Ook een wapenembargo moet weer aan de orde komen: "Het is simpelweg onaanvaardbaar dat derde partijen door wapenleveranties garen spinnen bij een conflict dat aan zo veel burgers het leven kost."

Timmermans

Timmermans noemt het oorlogsgeweld "onaanvaardbaar", maar wil niet zover gaan om het geweld te veroordelen. Iets waar zijn partijgenoot, Kamerlid Michiel Servaes (PvdA), maandag nog op aandrong.

Servaes laakt de houding van het kabinet en de Europese Unie, die "geen uitspraken durven te doen" over bijvoorbeeld de Israëlische bombardementen op VN-scholen in Gaza.

Palestijnse staat

Als het aan Van Ojik ligt, moet het kabinet veel verder gaan dan enkel stelling nemen tegen het optreden van Israël. De Nederlandse regering zou zich veel meer moeten inspannen om economische samenwerking met de Palestijnen te realiseren.

Ook wordt het volgens hem tijd dat Nederland krachtige politieke steun verleent aan het Palestijnse streven voor een eigen staat.

Maandagavond werd bekend dat Israël en Hamas onder leiding van Egypte een akkoord hadden bereikt over een bestand van drie dagen. Israël maakte dinsdag bekend dat het doel van het offensief is bereikt en dat het zijn troepen uit Gaza had teruggetrokken.

Sinds het conflict vier weken geleden escaleerde, zijn aan Palestijnse zijde meer dan 1.800 doden gevallen, onder wie 408 kinderen. Tienduizend Palestijnen raakten gewond.

Bij de raketaanvallen van Hamas kwamen 64 Israëlische militairen om. Drie Israëlische burgers verloren het leven.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict