Nog te vaak worden mensen na een bezoek aan de spoedeisende hulp verrast door een onverwacht hoge ziekenhuisrekening. En dat terwijl hetzelfde bezoek aan een huisartsenpost gratis zou zijn geweest. De PvdA wil dat daar een eind aan komt.

"Patiënten moeten op de juiste plek behandeld worden. Dat scheelt de mensen en de zorg een hoop geld", zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl. Zij stelt daarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) Kamervragen.

Mensen die medische hulp nodig hebben, gaan naar de eerste arts waar ze aan denken, legt de PvdA'er uit. "Vaak is dat de huisarts, maar als deze niet aanwezig is, belanden veel mensen op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis."

Omdat spoedeisende hulp gespecialiseerde zorg is, zijn de kosten ook hoger. "Voor zorg in het ziekenhuis geldt het eigen risico, maar veel mensen weten dat niet", legt zij uit. Het eigen risico is voor dit jaar vastgesteld op minimaal 360 euro en maximaal 860 euro, afhankelijk van de hoogte van je premie.

Doorverwijzen

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), Crispijn van den Brand, komt gemiddeld 30 procent van de patiënten zonder doorverwijzing van een huisarts of ambulance terecht bij de eerste hulp. "Ongeveer de helft daarvan, dus 15 procent, zou ook door een huisarts behandeld kunnen worden. Dat is nog steeds een hoop", aldus Van den Brand.

Bouwmeester stelt dat die groep onnodig tegen een hoge ziekenhuisrekening aanloopt na een bezoek aan de spoedeisende hulp. 

Toch ziet zij voorbeelden van waar het wel goed gaat. Bij ziekenhuizen waar de spoedeisende hulp en de huisartsenpost onder een dak vallen wordt veel beter samengewerkt. Patiënten die zich ten onrechte bij de spoedeisende hulp melden, worden dan doorverwezen naar de huisartsenpost. Die zorg valt weer niet onder het eigen risico waardoor de patiënten ook niet met een onverwachte rekening komen te zitten.

Die samenwerking is echter niet in alle regio's in Nederland een vanzelfsprekendheid.

Dat zegt ook de NVSHA-voorzitter Van den Brand: "Zeker in dunbevolkte gebieden is dat moeilijker. Daar is de vraag hoe kosteneffectief het is om 24 uur een huisarts en een spoedeisende hulp arts beschikbaar te hebben voor een gering aantal patiënten."

De PvdA wil af van de verschillen in de regio's. "Waarom laten we dit in de ene regio toe en in de andere niet? Dat is niet eerlijk."

Schippers

Bouwmeester wil daarom van minister Schippers weten in welke regio's patiënten vaker naar de spoedeisende hulp gaan en dringt er bij de bewindsvrouw op aan de partijen in de regio "aan de slag te zetten" om zo de samenwerking tussen de ziekenhuizen en huisartsen te verbeteren.

Volgens de NVSHA kan het een oplossing zijn om patienten, die eigenlijk door een huisarts behandeld zouden kunnen worden, door de spoedeisende hulp tegen een huisartsentarief te behandelen. Individuele ziekenhuizen zijn daar met de zorgverzekeraars over in gesprek, zegt voorzitter Van den Brand.

Directeur van de Vereniging van Huisartsenposten Nederland, Hansmaarten Bolle, vindt dat de ziekenhuizen en huisartsen posten hard bezig zijn de samenwerking te verbeteren, maar ziet dat er nog stappen gemaakt moeten worden in de voorlichting aan de patiënten. "Dat is een taak voor de overheid en de zorgverzekeraars."

Eigen risico

Dat vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ook. Hoewel de ziekenhuiszorg al langere tijd onder het eigen risico valt, is het de taak van de zorgverzekeraars de consumenten hier goed over in te lichten.

De reden dat veel mensen onverwacht met een hoge ziekenhuisrekening geconfronteerd worden, ligt aan de verhoging van het eigen risico. Patiënten met een hoog eigen risico worden hier onaangenaam door verrast. 

De NZA zegt veel vragen over de ziekenhuisrekeningen te krijgen en raadt de mensen daarom aan zelf goed na te denken bij het afsluiten van een zorgverzekering en de polisvoorwaarden goed door te lezen.