Het Rode Kruis heeft nog eens 750.000 euro ontvangen van minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking voor noodhulp aan Gaza. 

Vorige week stelde het kabinet al een half miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de bewoners van het gebied, ook via het Rode Kruis.

Dat heeft een woordvoerder van de minister zaterdag laten weten. Ploumen noemt de situatie in Gaza "op veel plaatsen verschrikkelijk". "De meeste slachtoffers zijn onschuldige mensen die niets met de strijd te maken hebben waaronder veel kinderen. Er is gebrek aan alles. Daarom moet er hulp blijven komen".

In het gebied dreigt volgens de minister een humanitaire catastrofe. De Palestijnse Rode Halve Maan, zusterorganisatie van het Rode Kruis, zegt in totaal 14,5 miljoen dollar nodig te hebben, waarvan tot nu toe 16 procent bijeen is gebracht. "Ik reken erop dat ook andere landen over de brug komen", zegt Ploumen.

Het Rode Kruis liet zaterdag weten blij te zijn met het geld. Volgens de hulporganisatie heeft het Al Quds Hospitaal in Gaza Stad vier verdiepingen vol met gewonden en te weinig bedden voor intensive care. Zeven ambulances van de Rode Halve Maan zijn verwoest en negentien andere zijn beschadigd, aldus de hulporganisatie. Het Rode Kruis spreekt van 450.000 ontheemden, een kwart van de bevolking.

De organisatie roept Nederlanders op te helpen door te storten op giro 7244.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict