Ook Nederland heeft een wensenlijstje voor hoge EU-functies ingediend bij toekomstig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Dat bleek vrijdag in Brussel.

Junckers woordvoerster bevestigde dat alle landen, op twee na, een kandidaat of meerdere nominaties hebben ingediend. Zij wilde niet zeggen welke twee landen dat niet hebben gedaan. Bronnen stellen dat het gaat om België en Bulgarije.

Nederland heeft Juncker ''op de hoogte gesteld van de inzet van Nederland voor de plek in de nieuwe commissie'', liet de woordvoerder van premier Mark Rutte vrijdag weten. Wie het kabinet graag ziet vertrekken naar Brussel of voor welke post interesse is, is officieel niet bekend. Rutte heeft meermaals gezegd in het belang van de kansen van Nederland niets te zeggen over de kandidaten of de procedure.

Hij heeft eerder wel gezegd dat Nederland graag een zware economische post wil in het nieuwe dagelijks bestuur van de EU. Dan zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om de post van Economische en monetaire zaken, maar ook om Handel.

In het geruchtencircuit circuleren al tijden de namen van PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Middernacht

Juncker had de lidstaten gevraagd voor vrijdag duidelijk te maken wie zij naar Brussel willen sturen. Tot vlak voor middernacht kwamen de nominaties nog binnen, aldus de woordvoerster van Juncker.

Het is aan Juncker om zijn ploeg samen te stellen, maar de lidstaten hebben wel zeggenschap over de post van EU-buitenlandchef, die tevens vicevoorzitter is van de commissie. Op een top eind augustus moeten ze het daarover eens worden en ook over wie de nieuwe voorzitter van de Europese Raad wordt. En omdat geen land een ander zomaar een belangrijke post gunt, hangt alles met elkaar samen.

De woordvoerster van Juncker stelde dat pas als er knopen zijn doorgehakt Juncker de portefeuilles definitief zal gaan verdelen. Op zijn vroegst is dan de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie begin september bekend.