Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal kan op zijn post blijven. De VVD-burgemeester overleefde donderdagavond een spoeddebat met de gemeenteraad, die hem ter verantwoording had geroepen na een uitzending van EenVandaag afgelopen maandag. 

Nederveen werd daarin beticht van intimidatie, het monddood maken van de lokale pers en oplichting.

Na een debat van bijna 4 uur kwam donderdagavond laat een motie in stemming, waarmee een deel van de oppositie het ontslag van de burgemeester in gang wilde zetten door de Commissaris van de Koning in te schakelen op grond van een verstoorde relatie tussen burgemeester en gemeenteraad. Die motie werd met tien tegen zes stemmen verworpen.

De Bloemendaalse affaire draait in essentie om de herontwikkeling van landgoed Elswoutshoek. Gemeente en eigenaren steggelen al jarenlang over de verdere ontwikkeling ervan. Over en weer is sprake van harde beschuldigingen.

In dit conflict zou de gemeente onder leiding van Nederveen de lokale en regionale pers monddood hebben geprobeerd te maken door de afdeling communicatie op de redacties af te sturen.

Ontkenning

Na een aanvankelijke ontkenning gaf Nederveen donderdag toe dat er vanuit de gemeente op verschillende momenten en verschillende niveaus contacten met de pers waren geweest. Van intimidatie was echter geen sprake geweest.

''Verbijsterend naïef", vond fractieleider Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal hem. ''U had uw mensen moeten terugfluiten."

Afgestraft

Nederveen had het donderdagavond zwaar te verduren en dreigde aanvankelijk te worden afgestraft op de manier waarop hij omging met de gevoelens en vragen in de raadsfracties. Pas in de tweede termijn van het debat kantelde het sentiment. Oppositiepartij CDA (2 zetels) trok zijn steun aan de motie op het laatste moment in.

De burgemeester beloofde plechtig beterschap aan zijn gemeenteraad. Ook deed hij de toezegging alles op alles te zetten om het dossier Elswoutshoek glad te trekken. ''Dat moet op onorthodoxe wijze gebeuren. Maar ik ga eraan werken."