Minister van Volksgezondheid Edith Schippers moet een nieuw besluit nemen over de verlengde schorsing van drie cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2012. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De rechters kwamen tot dat oordeel, omdat de minister destijds geen duidelijkheid heeft verschaft over de duur van de schorsing en de mogelijkheid voor de cardiologen om in de toekomst weer aan de slag te gaan.

Aan de schorsing kwam pas een eind toen het ziekenhuis in juni 2013 failliet werd verklaard.

De inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die het bevel gaf om de cardiologen te schorsen, heeft dat wel terecht gedaan, zo oordeelde de rechtbank. De medici mochten van de inspectie gedurende zeven dagen niet werken.

Taak

De rechtbank stelde dat de inspecteur "in het kader van zijn taak" terecht tot het bevel is overgaan. De situatie in het Ruwaard van Putten was volgens de rechters "zodanig acuut en ernstig" dat met het nemen van maatregelen niet op een plan van aanpak kon worden gewacht.

De rechters oordeelden verder dat de inspecteur het belang van de patiënten zwaarder mocht laten wegen dan de consequenties voor de cardiologen. Ook omdat de schorsing van de artsen 'slechts' voor zeven dagen gold.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam in 2010 in opspraak toen bleek dat de afdeling cardiologie met een onverklaarbaar hoog sterftecijfer kampte. Het ziekenhuis bestaat inmiddels niet meer. Het is overgenomen door het Maasstad, Ikazia en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en heet nu Spijkenisse Medisch Centrum.