Het is niet geloofwaardig dat er bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD maar één document van elf pagina's te vinden is over de staatsgreep tegen Soekarno, die commandant Raymond Westerling in 1950 pleegde. 

Er moeten meer stukken te vinden zijn, maar die zijn mogelijk opgeborgen onder een andere titel dan ''de staatsgreep tegen Soekarno in 1950.''

Dat heeft de Raad van State woensdag uitgesproken in een zaak die een Nijmeegse historicus heeft aangespannen tegen de minister van Binnenlandse Zaken.

De historicus is bezig met een boek over Westerling, een van de meest omstreden figuren uit de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Hij vroeg de minister om gegevens en kreeg te horen dat er één document was gevonden, dat hij gedeeltelijk kon inzien.

De historicus nam daar geen genoegen mee. De staatsgreep was volgens hem een zeer ingrijpende gebeurtenis, die niet in één document kan zijn vastgelegd.

Scherpe observatie

Hij wijst op een boek over de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD, waarin staat dat het dossier over Westerling uit twaalf delen bestaat. Ook is er onder meer een brief uit 1956 van de politie aan de minister over 'scherpe observatie' van Westerling.

De schrijver stapte daarom naar de rechter, maar die wees zijn bezwaar af. De hoogste bestuursrechter is het echter wel met hem eens dat er meer stukken zouden moeten zijn. De AIVD had naar algemene informatie in het persoonsdossier van Westerling moeten zoeken en ook op meer trefwoorden dan die ene titel. De minister van Binnenlandse Zaken moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen.