De Tweede Kamer wil inzage in het verdrag met Oekraïne over eventuele bewapening van personeel uit landen met slachtoffers van de rampvlucht MH17 in dat land.

De Kamer sloot zich maandag tijdens een zogenoemde procedurevergadering aan bij het verzoek daarom van het CDA.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de tekst liefst nog voor de vergadering van dinsdag, waarin kabinet en parlement praten over de gevolgen van het drama.

Het kabinet repte zondag in een brief aan de Tweede Kamer van het verdrag, waaraan Oekraïne en Nederland werken. Maar in de brief wordt alleen gesproken van bekrachtiging door het Oekraïense parlement en Omtzigt wees er al op dat het volgens hem eigenlijk door beide landen geratificeerd zou moeten worden.

Het is volgens Omtzigt in elk geval van groot belang dat het Nederlands parlement kennis neemt van de tekst, om onder meer te weten te komen wat er gebeurt met iemand die, alsnog persoonlijk bewapend, in Oekraïne een schot lost. Het rechtstelsel van dat land vertoont flinke gebreken, waarschuwt de CDA'er.

De Kamer praat maandag en dinsdag met het kabinet over het besluit om de huidige onbewapende missie stap voor stap uit te breiden. Het kabinet zag zondag af van een militaire missie, omdat de risico's te groot zijn.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne