De Nederlandse regering "torpedeert" de goede betrekkingen van Venezuela met de voormalige Antillen en Aruba. 

Dat zegt de Venezolaanse parlementsvoorzitter en vicepresident van regeringspartij PSUV, Diosdado Cabello, donderdag in zijn wekelijks tv-programma. Aanleiding is de arrestatie van de oud-inlichtingenbaas van Venezuela op Aruba.

"Heren van de Nederlandse regering, rectificeer. Dit is niet de weg. Hierdoor lopen de goede betrekkingen met Venezuela gevaar", zei hij.

Arrestatie

Nederland zit volgens Cabello achter de arrestatie van Hugo Carvajal op Aruba, die wachtte op goedkeuring om daar te worden geïnstalleerd als consul-generaal. Hij wordt echter door de Verenigde Staten gezocht voor drugshandel met de guerrillabeweging FARC.

In het Zuid-Amerikaanse land, waar Aruba pal voor de kust ligt, zijn al maanden protesten tegen de regering van president Nicolas Maduro aan de gang.

De arrestatie van Carvajal wordt dan ook door de oppositie gevierd. 'Het narco-regime siddert', schrijft een pro-oppositiewebsite naar aanleiding van het oppakken van de diplomaat.

Invloedssfeer

Het is niet de eerste keer dat er onmin heerst tussen Venezuela en Nederland. In 2006 noemde de vorig jaar overleden president Hugo Chávez de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Henk Kamp een 'pion van Washington'.

Kamp vreesde dat Chávez zijn invloed op de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba wilde uitbreiden.