Nederland moet stoppen met bezuinigen op Defensie. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer donderdag in het Financieele Dagblad

Hoewel hij geen oorlog voorspelt, denkt hij dat het aantal conflicthaarden in de toekomst toeneemt.

"Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog en ik durf niet te voorspellen hoe dit afloopt", aldus De Hoop Scheffer. "De urgentie om onze defensie op orde te brengen is enorm. Iemand die daar nu nog niet van overtuigd is, leeft in een andere wereld."

De Hoop Scheffer vindt daarom dat er een einde moet worden gemaakt aan alle "wilde" bezuinigingen op defensie.

"Kijk hoe Europa omgeven is door een grote boog van instabiliteit. In het oosten, maar ook in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan."

Voorbereiden

"We moeten ons voorbereiden op een langere periode van instabiliteit", gaat De Hoop Scheffer verder. "Europa staat er in toenemende mate alleen voor. Bij de Amerikanen is na Irak en Afghanistan weinig behoefte om overzee in actie te komen. Ik vind het onbegrijpelijk, maar ik hoor niets vanuit Brussel. Doodse stilte."

Volgens De Hoop Scheffer is de positie van de Russische president Vladimir Poetin zwakker dan wordt aangenomen. Achter de schermen zou in Rusland een forse strijd worden gevoerd tussen "de hardliners en de mensen met grote zakelijke belangen".

De Hoop Scheffer vreest wel dat Poetin verder gaat met onrust stoken onder Russische minderheden in de Baltische staten en in Moldavië.