Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en premier Eman van Aruba blijven het oneens over de begroting van het Caribische eiland. Nederland moet gewoon zijn handtekening onder de begroting zetten, vindt Eman.

Dat blijkt uit een reactie van Eman op het onderzoek van het College financieel toezicht (Cft).

Maandag lichtte minister Plasterk de Tweede Kamer in over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens de zogenoemde quick scan is de begroting "niet volledig" en op onderdelen "achterhaald".  

Daarmee blijft Plasterk voet bij stuk houden: de Arubaanse begrotingsproblematiek blijft onverminderd groot, het financieel beheer is niet op orde en er ligt geen meerjarenbegroting. Om nog grotere financiële rampspoed te voorkomen, moet er een strikte personeelsstop komen en mag de overheid geen nieuwe verplichtingen aangaan.

Impasse

Volgens premier Eman, die afgelopen vrijdag zijn hongerstaking beëindigde, klopt er niets van de brief van Plasterk. Hij blijft erbij dat ramingen in de begroting kloppen en dat de nodige bezuinigen al in gang zijn gezet. "De begrote inkomsten zullen niet alleen gerealiseerd, maar bovendien overtroffen worden", schrijft Eman. Daarnaast snijdt  Aruba met een reductie van 270 fte al flink in het ambtenarenapparaat. 

Gevolmachtigd minister van Aruba Alfonso Boekhoudt waarschuwt tevens dat Aruba "beperkte wetgevingscapaciteit heeft om nieuwe aanbevelingen dit jaar nog door te voeren”.

Dat de quick scan "niet accuraat" is, ligt volgens Eman volledig aan de Nederlandse regering. Die heeft "eenzijdig besloten het onderzoek door uitsluitende Nederlandse ambtenaren te laten verichtten. Eman legt de aanbevelingen uit het onderzoek dan ook naast zich neer en eist dat de begroting alsnog ondertekend wordt.

Van een hernieuwde impasse is volgens de Arubanen nog geen sprake. "De bal ligt nu bij Plasterk om er samen uit te komen", aldus Boekhoudt.

'Altijd de schuld van Nederland'

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman is dit precies het probleem met Aruba. "Aruba zegt wel hervormingen gepland te hebben, maar er is nog niks concreets doorgevoerd. En dan vervolgens zeggen dat je halverwege het jaar bent en dan Nederland dwingen de begroting te ondertekenen. Dit gaat elk jaar weer zo. Het is altijd de schuld van Nederland”, aldus Bosman.

Ronald van Raak (SP) vindt dat de reactie van Eman exact aantoont wat het probleem is. “Binnen het koninkrijk is Nederland uiteindelijk verantwoordelijk”. Maar omdat de eilanden autonoom zijn, is Nederland beperkt in zijn middelen om in te grijpen.

Van Raak sluit niet uit dat dergelijke problemen zich in de toekomst weer kunnen voordoen. “Dit Koninkrijk werkt niet. Als deze ruzie is opgelost, komt er op termijn weer een nieuw conflict.”

Gouverneur

Uiteindelijk is het aan de gouverneur van Aruba om te bepalen wat hij met de reactie van Eman doet, zegt de woordvoerder van minister Plasterk. Hij heeft van de Rijksministerraad de opdracht gekregen het onderzoek uit te voeren. 

Eind augustus is het definitieve rapport klaar. Dan zal blijken of de begroting ondertekend wordt.