De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie wisten in de nacht van woensdag op donderdag geen overeenstemming te bereiken over kandidaten voor een aantal topfuncties. 

Er wordt een nieuwe Europese top gepland voor 30 augustus. Dat is donderdag bekendgemaakt.

De voorzitter van de top, Europees president Herman Van Rompuy, probeerde in ieder geval overeenstemming te bereiken over de post van EU-buitenlandchef. Maar omdat geen land een ander iets gunt zonder er iets voor terug te krijgen, hangt elke benoeming aan een andere vast.

De EU-leiders willen de Italiaanse Mogherini zien als nieuwe buitenlandchef, maar er zijn vooral protesten uit Midden- en Oost-Europa. Zij willen liever iemand uit het eigen gebied op die functie zien.

Van Rompuy noemde het een ''beetje ongelukkig, maar niet dramatisch'' dat de staats- en regeringsleiders er niet uit zijn gekomen. Het ''hele pakket'' zal op een top op 30 augustus moeten worden goedgekeurd. Tot die tijd gaat het overleg over de benoemingen door.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moeten de lidstaten voor eind juli met de voordracht van hun eurocommissaris komen.

Bij de verdeling van de topbanen moet rekening worden gehouden met de man-vrouwverhouding, het land waar de kandidaat vandaan komt en de politieke kleur. De Luxemburger en christendemocraat Jean-Claude Juncker gaat de nieuwe Europese Commissie leiden.

Rutte

Volgens premier Mark Rutte is het ''jammer, maar geen ramp'' dat de 28 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie ''niet in een keer'' overeenstemming hebben bereikt over de verdeling van de topfuncties. Dat zei hij in de nacht van woensdag op donderdag na de top.

Het is volgens hem geen ''verloren avond'' geweest. Hij voegde eraan toe dat achter de schermen veel werk is verzet. Het was de bedoeling dat de leiders in elk geval de nieuwe president van de Europese Raad en de nieuwe EU-buitenlandchef op deze top zouden aanwijzen.

Het is volgens Rutte niet ongebruikelijk dat het in stappen gebeurt, omdat er zoveel belangen op het spel staan. ''Dat er onduidelijkheid was over het pakket (van benoemingen) was me al een paar dagen duidelijk.''

Rutte wilde na de top nog niets zeggen over een mogelijke Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie. Hij wil daar zo lang mogelijk het zwijgen toe doen ''totdat we weten wat we binnenhalen''. Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem geldt als favoriet voor de post van eurocommissaris van Economische en Monetaire zaken.

Bekijk beelden: