Racistische uitlatingen van een extreemrechts Europarlementslid uit Polen hebben woensdag boze reacties uitgelokt in Straatsburg.

Verscheidene Europarlementsleden eisen een sanctie tegen Janusz Korwin-Mikke van het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP), die naar jonge Europese werklozen verwees als ''de negers van Europa''.

In een debat over jeugdwerkloosheid refereerde hij aan het minimumloon dat de Amerikaanse president John F. Kennedy invoerde.

Volgens de Pool erkende Kennedy dat hij hiermee de industrie van het noorden wilde beschermen tegen concurrentie van goedkope arbeid uit het zuiden. ''Vier miljoen mensen verloren hun job. Wel, het waren vier miljoen negers'', zei Korwin-Mikke. ''En nu hebben we twintig miljoen Europeanen die de negers van Europa zijn. Ze worden behandeld als negers.''

Waardigheid

Het taalgebruik van Korwin-Mikke ontlokte verontwaardigde reacties in de zaal. ''Zijn woorden beledigen niet enkel mensen als ik, met een andere huidskleur, maar ook iedereen die gelooft in waarden die aan de basis liggen van deze instelling, zoals gelijkheid en waardigheid voor iedereen'', reageerde de Italiaanse sociaaldemocrate Cécile Kyenge, die als eerste zwarte minister van Italië zelf te maken kreeg met racistische aanvallen.

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz schrijft in een reactie dat hij de uitspraken van Korwin-Mikke denigrerend, racistisch en het parlement onwaardig vindt. Hij heeft de Pool op het matje geroepen voor een gesprek en beslist dan over passende maatregelen.

PVV

Het Congres van Nieuw Rechts is één van de eurofobe partijen die in de recente Europese verkiezingen zetels hebben veroverd in Straatsburg. De partij kwam even in beeld als mogelijke partner toen de PVV en het Franse Front National en verwante partijen een fractie uit de grond wilden stampen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet.