De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, denkt dat de Amerikaanse spionagepraktijken in Europa voor een vertrouwensbreuk kunnen zorgen. 

Ook vindt hij dat Europa te afhankelijk is van Russisch gas en dat meer Europese samenwerking nodig is om die afhankelijkheid te verminderen.

Juncker zei dat in een interview met de Duitse krant Bild. Hij stelt dat ''men de Amerikanen moet uitleggen dat vrienden naar elkaar luisteren en niet elkaar afluisteren''.

De Luxemburgse oud-premier vreest niet alleen een breuk van ''het trans-Atlantische vertrouwen, maar ook van het vertrouwen tussen burgers en de staat''.

Probleem

Volgens Juncker falen de westerse regeringen. ''We hebben te maken met een echt democratisch probleem. De regeringen hebben de controle over hun geheime diensten verloren. De diensten mogen normaal gesproken niet in een juridisch vacuüm opereren'', aldus Juncker.

Om de 'digitale Europese soevereiniteit' terug te winnen op de Amerikaanse geheime dienst NSA en Amerikaanse internetbedrijven als Facebook en Google, die veel informatie verzamelen, is volgens Juncker dringend een ''Europese interne markt'' nodig.

Daarbinnen moeten Europese standaarden geleden voor onder meer privacy.

Gas

Juncker wil ook dat Europa ''zich bevrijdt van de afhankelijkheid'' van Russisch gas. Tijdens de Oekraïnecrisis is gebleken dat Rusland zijn wil kan opleggen door te dreigen de gaskraan dicht te draaien.

Om de afhankelijkheid te verminderen is volgens Juncker meer Europese samenwerking nodig. ''We hebben een Europese energie-unie nodig. Daarbij hoort ook verbetering van energiezuinigheid'', aldus Juncker.

Lees meer over Jean-Claude Juncker: het Europese compromis