De situatie bij de Belastingdienst lijkt op die van de door tegenslagen geplaagde Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

De overeenkomsten zijn "bijna schokkend" zegt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zaterdag in NRC Handelsblad.

Wiebes volgde Frans Weekers zes maanden geleden op, die moest opstappen om problemen met de Belastingdienst. Wiebes was daarvoor als wethouder van Amsterdam verantwoordelijk voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Net als de metrolijn lijdt de Belastingdienst volgens Wiebes onder onmogelijke politieke opdrachten, onrealistische verwachtingen en heerst er ten onrechte het idee dat alle fouten voorkombaar zijn.

De dienst zal om het vertrouwen te herstellen totale openheid moeten geven over zijn werkwijze en tekortkomen, stelt de staatssecretaris. De Belastingdienst functioneert volgens hem heel goed. Mensen zouden het best accepteren als fouten worden gemaakt, zolang die maar worden gemeld. "Als de NS een keer een vertraagde trein heeft, heeft ze toch ook niet meteen gefaald?"

Omslag

Het kan volgens Wiebes een jaar duren voordat de Belastingdienst deze omslag maakt. "Ik ben ook door mijn ambtenaren gewaarschuwd. Als je alles vertelt, zeiden ze, ben je kwetsbaar, omdat mensen zien dat je fouten maakt."

De staatssecretaris zegt dat dit precies is wat hij wil. Hij verwacht dat een cultuurverandering ook het wantrouwen in de Tweede Kamer jegens de Belastingdienst wegneemt.