Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft veel waardering voor Jean-Claude Juncker en verwacht dacht dat de EU er haar voordeel mee zal doen dat de Luxemburger nu voorzitter is van de Europese Commissie.

Dijsselbloem zei dat donderdag in het tv-programma Nieuwsuur. Dijsselbloem onderstreepte dat hij nauw met Juncker heeft samengewerkt in de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden.

Enkele weken terug sprak Dijsselbloem openlijk zijn spijt dat hij Juncker ooit een verstokte roker en drinker had genoemd.

Op de vraag of hij in de markt is voor een post als Europees Commissaris reageerde de PvdA-minister met zijn vaste mantra dat hij ''al een baan heeft'' en dat dat prima bevalt. Hij wilde echter niet zeggen dat hij niet beschikbaar is voor een post in Brussel.

Ingewijden gaan ervan uit dat de Nederlander en zijn Franse ambtgenoot Pierre Moscovici de belangrijkste kandidaten zijn om ''begrotingstsaar'' Olli Rehn op te volgen.

Kabinet

Dijsselbloem sprak verder tegen dat het kabinet is uitgeregeerd nu de belangrijkste hervormingen uit het regeerakkoord door het parlement zijn aangenomen. De uitvoering zal nog voor veel problemen zorgen, denkt hij. Bovendien werkt het kabinet aan een hervorming van het belastingstelsel.

Daarbij is naast vereenvoudiging van het systeem de verlaging van de lasten op arbeid het hoofdpunt. Volgens Dijsselbloem is niets uitgesloten om die belastingverlaging te financieren, ook een hogere vermogensbelasting niet. Coalitiepartner VVD is fel tegen het extra belasten van vermogens.

Dijsselbloem zei ook dat er risico's zijn op een nieuwe luchtbel in de economie nu de aandelenkoersen in de VS zo zijn gestegen. Maar hij denkt dat de eurozone haar zaakjes beter op orde heeft dan tijdens de laatste crisis. Wel blijft het oppassen geblazen zolang die nieuwe regels voor banken nog niet helemaal in praktijk zijn gebracht.