PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn excuses aangeboden aan de Soestse PvdA-fractievoorzitter Osman Suna, die werd dit jaar beschuldigd van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 ''Wat de beide heren betreft is de kous hiermee af'', meldde de PvdA-afdeling Soest donderdag op haar website.

Samsom en Suna spraken elkaar begin juni ook. Excuses maakte Samsom toen niet. Volgens Suna deed hij dat eind juni wel. ''We hebben om de tafel gezeten en elkaar in de ogen gekeken. We hebben uitvoerig gesproken. Over de inhoud doe ik verder geen mededelingen, maar hij heeft openhartig excuses aangeboden'', zei Suna in een toelichting.

Suna dreigde met een schadeclaim. Ook wilde hij aangifte tegen Samsom doen wegens smaad en laster. Dat is nu van tafel. ''Nu hij excuses heeft aangeboden en het in de openbaarheid is gekomen, is dat overbodig. De schade die je hebt, heb je, maar het gaat wat ver om dat voor rekening van Samsom te laten komen'', aldus Suna.

Gefilmd

Suna werd in maart met partijgenoot Muhammet Baskaya gefilmd bij een moskee. De indruk werd gewekt dat zij stemmen ronselden. Samsom zei dat Suna nooit meer volksvertegenwoordiger zou kunnen zijn en moest ''wegwezen''.

Burgemeester Rob Metz van Soest deed aangifte tegen Suna. De Rijksrecherche deed onderzoek, maar dat bracht geen strafbare feiten aan het licht, aldus het Openbaar Ministerie.