Alle vrouwelijke EU-Commissarissen roepen beoogd voorzitter Jean-Claude Juncker op om ''ten minste tien'' vrouwelijke leden voor de nieuwe Europese Commissie aan te wijzen.

De negen, onder wie de Nederlandse Neelie Kroes, zullen Juncker een brief sturen met hun wensen. ,Wij maken ons ernstige zorgen dat de nieuwe Europese Commissie niet genoeg vrouwen zal tellen'', zei EU-commissaris Androulla Vassiliou donderdag tijdens een persconferentie.

Juncker moet de 28 EU-lidstaten aansporen met vrouwelijke kandidaten te komen voor de Brusselse banen. De oud-premier van Luxemburg wordt naar alle waarschijnlijkheid dinsdag door het Europees Parlement benoemd als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, die in november aan de slag moet.

Na zijn benoeming kan hij zijn team gaan samenstellen. Nu telt het dagelijks bestuur van de EU onder leiding van de Portugees José Manuel Barroso negen vrouwen.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Functioneren

In de brief wijzen de vrouwen erop dat ''uit onderzoek en anekdotes steeds duidelijker wordt dat grote organisaties beter functioneren met een divers leiderschap''.

De vrouwelijke EU-commissarissen stellen dat de afgelopen 10 jaar een derde van de Europese Commissie uit vrouwen bestaat. ''Grotendeels dankzij Barroso die zijn poot stijf hield en erop stond'', schrijven de vrouwen.

Bovendien zet de EU zich in voor meer gelijkheid tussen de seksen. ''Een dergelijk proces verdient een stijging, geen daling van het aantal vrouwelijke commissarissen.''

Kroes

Kroes gebruikte donderdag Twitter om het standpunt kracht bij te zetten. ''Tel mijn vingers - zo makkelijk is het. We hebben tien of meer vrouwelijke Europees Commissarissen nodig, uit de 28.'' De tweet begeleidde een foto van Kroes met twee opgestoken handen.

De vrouwen sluiten de brief aan Juncker af met: ''Je verdient een vliegende start en met tien of meer vrouwelijke commissarissen in je team zal dat lukken.''

De brief is nog niet verstuurd omdat niet alle vrouwelijke EU-commissarissen het schrijven hebben ondertekend omdat ze elders zijn. Zodra alle handtekeningen erop staan, gaat de brief de deur uit.