Zaanstad is gevraagd om twee hotelboten voor asielzoekers te plaatsen. Daarop kunnen in totaal zeshonderd vluchtelingen worden ondergebracht.

 Het verzoek aan de Noord-Hollandse gemeente is gedaan door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maakte maandag bekend met twee gemeenten in gesprek te zijn over een mogelijke opvang van asielzoekers in hotelboten.

Zaanstad is een van die gemeenten, blijkt nu. Welke de andere gemeente is, is nog niet bekendgemaakt.

De twee hotelboten- voormalige detentieboten- zouden moeten komen in de Isaac Baarthaven in Zaandam.

Voorwaarden

Voordat Zaanstad ja zegt tegen het verzoek van het COA, moet eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan. ''Het gaat dan niet alleen om harde voorwaarden als de juiste vergunningen en de inpassing in het huidige bestemmingsplan, maar ook om zaken als veiligheid en leefbaarheid'', zegt een woordvoerster van de gemeente.

De Isaac Baarthaven ligt bij een bedrijventerrein waar voorzieningen als winkels of een pendelbus naar de stad ontbreken. Het college van burgemeester en wethouders gaat de komende tijd onderzoeken of het mogelijk is om de asielboten in de stad te verwelkomen. Na het zomerreces, in augustus, kan de gemeenteraad zich er ook over buigen.

Pontons

De boten bestaan eigenlijk uit pontons met daarop woonvoorzieningen. Ze liggen nu in de Amsterdam Marina, in Amsterdam West waar de huidige eigenaar, de Good Hospitality Group, ze zou ombouwen van detentieboten tot hotelboten. Vanwege de botenbeurs Hiswa die daar op stapel staat, moeten de pontons echter weg.

Het voorstel is nu om de pontons te verslepen naar de Isaac Baarthaven waar ze kunnen worden verbouwd. ''Dit betekent echter niet automatisch dat de boten daar blijven liggen voor asielzoekersopvang", benadrukt Zaanstad.