Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft 'goede hoop' dat ook voor het deel van het failliete kinderopvangbedrijf Estro dat geen doorstart maakt, snel een oplossing komt. 

Asscher heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Estro, een van de grootste kinderopvangorganisaties in Nederland, is zaterdag failliet verklaard. Ongeveer tweederde van de vestigingen maakt onder de naam Smallsteps een doorstart. Maar Asscher heeft van de curator begrepen dat er ook voor de 102 locaties die niet doorgaan onder deze naam voldoende belangstelling bestaat.

De minister belooft verder alle medewerking van de overheid, voor zover mogelijk, bij de afwikkeling van de problemen bij Estro. Zo wil Asscher voorkomen dat er geld voor kinderopvangtoeslag in de failliete boedel verdwijnt. Uitbetaling van de toeslagen zal komende maanden rechtstreeks aan de ouders plaatsvinden.

Bij Estro worden zo'n 30.000 kinderen opgevangen. Het bedrijf vertegenwoordigt daarmee 5 procent van de totale sector. Voor 85 procent van de kinderen kan de opvang worden voortgezet dankzij de doorstart. Ook kunnen 2.600 van de 3.600 medewerkers overstappen naar Smallsteps.

Tweede Kamer

De Kamer toonde zich eind vorige week ongerust over de gebeurtenissen bij bij Estro. Ze wilde onder meer opheldering over de rol van durfkapitaal bij de ondergang van het bedrijf, dat de afgelopen jaren enkele malen van eigenaar wisselde. De curator gaat een onderzoek doen naar het faillissement. Asscher belooft de Kamer daarover te informeren.

Hij wijst er ook op dat het kabinet constructies zoals die bij Estro gebruikt werden fiscaal minder aantrekkelijk heeft gemaakt. Hij verwacht dat ze nu minder vaak zullen voorkomen.

Economische crisis

Asscher schrijft verder dat diverse kinderopvangorganisaties in de afgelopen tijd failliet zijn gegaan. Dat heeft niet alleen te maken met bezuinigingen in de kinderopvang, maar ook met de economische crisis, onderstreept hij. De minister benadrukt ook dat er dit jaar, na jaren van bezuinigingen, extra geld naar kinderopvangtoeslag is gegaan.