Een aantal Nederlandse gemeenten denkt erover om met oud en nieuw vuurwerkvrije zones in te stellen. 

Dat werd duidelijk tijdens een overleg van de grote gemeenten in Nederland, zo laat de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes dinsdag weten. Welke gemeenten dat zijn, is nog niet duidelijk.

Zijn gemeente was gastheer voor het 'landelijk overleg vuurwerk'. Daar is ook besloten om in september te spreken met Europese vuurwerkexperts, om te zien of de Europese regelgeving kan worden gelijkgetrokken.

Verder zullen gelijkgestemde gemeenten meer samen gaan optrekken in hun maatregelen en zullen ze meer voorlichting geven over de gevaren van illegaal vuurwerk.

Hilversum

Hilversum loopt voorop met beleid om overlast tegen te gaan. Zo zal het centrum van Hilversum komende jaarwisseling 'vuurwerkvrij' zijn. De politie zal daar dan op handhaven; iemand die op heterdaad wordt betrapt, kan rekenen op een boete. Uiteindelijk wil Broertjes zelfs heel Hilversum vuurwerkvrij maken, zo liet hij dit voorjaar weten.

Dat is volgens hem echter een ''punt aan de horizon''. Maar het is wel duidelijk dat gemeenten klaar zijn met de overlast, de schade en ook het fysieke leed dat vuurwerk veroorzaakt.

Tweede Kamer

Broertjes vindt het jammer dat de Tweede Kamer vorige week besloot om de vuurwerkverkoop te handhaven op drie dagen. Eerder stelde het kabinet voor om die termijn terug te brengen naar twee dagen, maar daar zag de Kamer niets in.

Wel wordt de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken, flink teruggebracht. In plaats van om 10.00 uur op oudejaarsdag wordt dat 18.00 uur. ''Die tijd gaat helpen en zo gaan we stap voor stap verder'', aldus Broertjes.