In Den Haag komen er meer aangiften van misdrijven binnen dan vorig jaar, maar dat komt volledig door de aangiften van discriminatie tegen PVV-leider Geert Wilders. 

''Zonder deze bijzondere groep aangiften zou er geen stijging zijn'', schreef burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag in een brief aan de Haagse gemeenteraad. De VVD'er heeft het over een ''Wilders-effect''.

Wilders bracht half maart, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, een bezoek aan een markt in het Haagse stadsdeel Loosduinen. Wilders zei daar dat hij ''minder Marokkanen'' wilde. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen werd dat herhaald.

Wilders vroeg zijn publiek in een Haags café of ze meer of minder Marokkanen wilden. ''Minder, minder, minder'', scandeerden de aanwezigen.

Den Haag

Na de beide uitspraken hebben ongeveer 5.000 mensen in Nederland aangifte gedaan tegen Wilders. Daarvan waren er 338 in Den Haag.

Door die meldingen lag het aantal aangiften in de hofstad in de eerste vijf maanden van het jaar 2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal fietsendiefstallen in Den Haag lag 52 hoger dan in de eerste 5 maanden van vorig jaar. ''Er wordt naarstig gezocht naar een verklaring om de stijging gericht aan te kunnen pakken'', schrijft Van Aartsen.

Alle berichten over Geert Wilders