De negen nucleaire installaties in Nederland hebben vorig jaar zestien meldingen gedaan van 'ongewone gebeurtenissen'. 

De kerninstallaties in Petten spanden de kroon met acht meldingen, waarvan er drie werden ingedeeld op het zogeheten INES-niveau 2.

Dat betekent dat veiligheidsmaatregelen faalden, maar dat dit niet heeft geleid tot gevolgen voor mens en omgeving. Het waren de enige drie meldingen op dit niveau; de andere werden lager ingeschaald.

Dat staat in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer zond. De inspectie noemt het aantal en de ernst van de meldingen vanuit het Noord-Hollandse Petten ''uitzonderlijk''.

Stilgelegd

Bekend was al dat de installaties enkele keren waren stilgelegd. De reactoren produceren medische isotopen waarmee tumoren kunnen worden opgespoord en behandeld. Afgelopen februari werd de boel weer opgestart.

De Kernfysische Dienst (KFD) had in 2012 al verscherpt toezicht opgelegd aan de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) in Petten. Dat werd in 2013 verscherpt waarna de NRG de installaties medio vorig jaar stillegde.

Het ging om technische en organisatorische problemen die volgens de KFD zorgvuldig zijn aangepakt. Ook in 2014 blijft er speciale aandacht voor Petten.

Het aantal andere meldingen van ongewone gebeurtenissen is vergeleken met andere jaren normaal, aldus het rapport.