Er is een Europese actie op touw gezet om het gevaar van jihadgangers direct aan te pakken.

Dat heeft een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag gezegd.

Afgesproken is onder meer om radicalen gezamenlijk op internet te bestrijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om jihadistische websites die oproepen om naar strijdgebieden af te reizen. Nederland en de Europese partners gaan samenwerken met grote providers zoals Google, om dit tegen te gaan en dit soort sites uit de lucht te halen. 

Nederland onderneemt met Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje, België en Denemarken direct concrete acties om het gevaar van jihadgangers aan te pakken. Dat sprak Opstelten met deze landen af tijdens een speciale bijeenkomst in Milaan. "We moeten niet praten maar doen", benadrukte Opstelten dinsdag.

De landen die in Milaan overlegden, hebben op dit moment het meest te maken met jihadgangers. Die vechten met name in de strijdgebieden in Syrië en Irak en vormen na hun terugkeer een grote dreiging in het land waar ze wonen.

Op dit moment heeft elk land nog een eigen aanpak voor jihadisten. De landen gaan nu gezamenlijk kijken wat het beste werkt.

Gezamenlijk informatiesysteem

Verder wordt er een gezamenlijk informatiesysteem ingericht voor Syriëgangers en andere jihadisten. Daarmee kunnen de genoemde Europese landen gegevens delen over extremisten in de verschillende landen. Zodra aan een grens of in een land een jihadist wordt geïdentificeerd, kan er actie worden ondernomen.

Dat hoeft overigens niet direct aanhouding te betekenen. Op deze manier kunnen ook de reisbewegingen van jihadisten in beeld worden gebracht.

De landen willen ook reisgegevens gaan uitwisselen. Dit om langer van te voren al te kunnen zien welke reisbewegingen jihadisten maken. Dan kan vooraf al worden ingegrepen. Wettelijk is mag dit nu nog niet mogelijk.

Tenslotte moet er direct bij Europol een register komen. Daarin komt de informatie over alle in kaart gebrachte jihadgangers uit Europa. Op dit moment zijn dat er ongeveer drieduizend.

Frankrijk

Naast de gezamenlijke actie heeft Frankrijk dinsdag ook individueel een stap gezet in de problematiek rond jihadisten. Woensdag wordt een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat deze het land verlaten om in het Midden-Oosten te vechten of trainen.

Met de maatregel wil Parijs verhinderen dat teruggekeerde jihadisten aanslagen plegen in Frankrijk of in andere landen. Dit jaar kent Frankrijk een sterke stijging in het aantal burgers dat naar Irak of Syrië reist om daar mee te vechten met islamitische opstandelingen.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zijn er circa 800 burgers die betrokken zijn bij jihadistische activiteiten. Ongeveer 100 Fransen zijn momenteel van Syrië op weg terug naar Frankrijk.

Brussel

Op 24 mei schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen. Door zijn koloniale verleden in Noord-Afrika en de moeilijke integratie van de vijf miljoen moslims in de Franse samenleving is het land al langer een doelwit voor radicale moslims.

In Amerika valt de dreiging vooralsnog mee. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, meldde dinsdag dat er minder dan honderd onderzoeken lopen naar Amerikaanse burgers die in Irak of Syrië vochten aan de zijde van islamitische opstandelingen. Holder is wel bezorgd over het risico van teruggekeerde jihadisten.

Wilders

De Tweede Kamer komt niet terug van reces om te debatteren over het opkomende jihadisme in Nederland. PVV-leider Geert Wilders wilde nog deze week met minister-president Mark Rutte spreken over te nemen maatregelen tegen terugkerende jihadstrijders uit Syrië en Irak, maar een overgrote meerderheid keerde zich tegen het voorstel. De Tweede Kamer ging vorige week met reces.