Het kabinet wil het mogelijk maken dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf meer geld kunnen lenen om groeiplannen te financieren.

Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet komt met een pakket maatregelen dat moeten leiden tot 2,5 miljard euro aan extra financieringsruimte voor deze bedrijven.

''Ondernemers zien in de aantrekkende economie steeds meer kansen om te groeien. Helaas hebben ondernemers dikwijls een zwakke financiële positie, is het risico voor banken toegenomen en zijn er onvoldoende alternatieven voor financiering via de bank'', zegt Kamp.

Fondsen

Het kabinet zal garant staan voor diverse fondsen. Dat moet private financiers stimuleren tot extra marktfinanciering. Zo zal het ministerie van Economische Zaken voor 500 miljoen euro garant staan voor de financiering van een door private investeerders op te richten fonds.

Ook stelt het departement 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het reeds bestaande fonds om investeerders aan te sporen het midden- en kleinbedrijf van eigen vermogen te voorzien. Daarnaast komt er onder meer voor 400 miljoen euro garanties voor alternatieve financieringsinitiatieven.

Tempo

Het kabinet moet tempo maken met zijn stimuleringsplannen voor een achtergestelde leningenfonds voor het mkb, zo stellen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie. Ondernemers moeten op korte termijn hun eigen vermogen kunnen versterken, zodat ze ook weer makkelijker bij banken kunnen aankloppen.

De organisaties willen dat het kabinet de betrokken partijen zo snel mogelijk bij elkaar haalt en niet wacht tot de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) op gang gekomen is. "Een snelle en ambitieuze uitvoering is vereist. Dan kan het fonds een substantiële bijdrage leveren aan toekomstige economische groei."

'Mkb rendabel genoeg om in te investeren' | Institutionele beleggers steken geld in mkb

Dit moet u weten over de Nationale Investeringsinstelling