Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) had waardering voor de 'oprechte hervormingswens' van de voormalige Sovjet-minister en Georgische president Edoeard Sjevardnadze, die maandag overleed.

Sjevardnadze was president van Georgië van 1995 tot 2003. Hij is 86 jaar geworden.

Timmermans, destijds werkzaam op de ambassade in Moskou, heeft begin jaren negentig herhaaldelijk getolkt bij gesprekken tussen Sjevardnadze en westerse ambassadeurs.

"Heb toen zijn manier van analyseren, zijn kennis en zijn oprechte hervormingswens leren waarderen", schrijft Timmermans op Facebook.

"Hij is niet meer", schrijft Timmermans verder. "Het is alsof met hem ook een bijzondere periode in de Russische en Georgische geschiedenis naar de annalen verschuift."

Moordaanslag

Sjevarnadze had het voor 1995 ook al voor het zeggen in de voormalige Sovjetrepubliek: hij verving de in 1992 verdreven nationalistische president Zviad Gamsachoerdia en werd parlementsvoorzitter en hoofd van de regerende staatsraad.

Zijn eerste jaren aan het hoofd van de nieuwe republiek waren moeilijk. Hij had te maken met een sterk verslechterde economie, wijdverbreide corruptie, opstandelingen in de regio Abchazië en tal van politieke tegenstanders. In 1995 raakte hij gewond bij een moordaanslag. Datzelfde jaar nog won hij de eerste presidentsverkiezingen. Vijf jaar later dwong hij een tweede termijn af. Zijn populariteit nam echter snel af, mede omdat hij de armoede niet wist te bestrijden in zijn land.

Rozenrevolutie

In november 2003, tijdens de zogenoemde Rozenrevolutie, gooide hij onder grote druk van massademonstraties de handdoek in de ring en trad af. Hij werd opgevolgd Michail Saakasjvili. Sjevardnadze diende eerder als minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie.