Het college van de gemeente Culemborg is elf weken nadat het werd gevormd, al gevallen. Het is daarmee de eerste gemeente in Nederland sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Dat meldt het AD maandagavond.

De krant schrijft dat na de verkiezingen in meerdere gemeenten al wethouders zijn opgestapt, maar Culemborg is de eerste waar het college zijn meerderheid verliest.

VVD en D66 zegden donderdag het vertrouwen op in coalitiepartner ChristenUnie. Wethouder Dicky Voordijk stapte daarom maandagavond uit het college.

'Verbinden'

In een verklaring op de website van haar partij schrijft Voordijk dat de start van het college 'goed en vol energie was', maar de titel van het coalitieprogramma 'Verbinden' is volgens haar nooit tot uiting gekomen. "Nu ik terugkijk op de afgelopen tweeënhalve maand is dit wat mij het zwaarste valt: ondanks de goede start is dit college er niet in geslaagd de verbinding te leggen met de stad."

De politica zegt verder zich een verliezer te voelen. "Een van de vragen die mij op dit moment bezig houdt is of we als college van Burgemeester en Wethouders gezamenlijk hier al de eerste steek hebben laten vallen. Dit hadden wij als college achteraf gezien nooit mogen laten gebeuren. En nu staan we bij de scherven en zijn er vooral verliezers."

Nieuw zwembad

Het college is gevallen na een heftig debat en de stemming over een nieuw zwembad. VVD en D66 beschuldigden de ChristenUnie volgens het AD van 'gedraai'. De besluitvorming rond het zwembad had te lang geduurd. De schuld van de ChristenUnie, vonden de twee partijen. "Het zou onverantwoord zijn om zo verder te gaan", aldus de VVD.

De liberalen en D66 moeten deze zomer een nieuwe coalitiepartner zoeken.