Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is met twee gemeenten in gesprek over een mogelijke opvang van asielzoekers in hotelboten.

Een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), dat namens Teeven de besprekingen voert, heeft dat maandag gezegd. Welke gemeenten het zijn, wil hij vooralsnog niet kwijt.

Teeven liet zondag weten dat de instroom van asielzoekers zo hoog is dat naar alternatieve manieren van opvang gekeken moet worden. In eerste instantie wordt gedacht aan hotelboten. Later komen ook tentenpaviljoenen in beeld.

Eerder dit jaar was er vooral sprake van een sterk verhoogde instroom van Eritreërs. Die is nu gezakt, maar het aantal Syriërs dat voor de burgeroorlog in hun land op de vlucht is geslagen neemt weer toe. Afgelopen week waren er in totaal 675 nieuwkomers en de week daarvoor 535.

Doordat Syriërs veelal in aanmerking komen voor een status, moeten zij snel doorstromen naar gemeenten, die woningen moeten regelen. Dat gaat nu niet snel genoeg, zei Teeven zondag in het tv-programma Nieuwsuur.

Voorkeur

De mogelijke opvang van asielzoekers in hotelboten heeft voor VluchtelingenWerk de voorkeur boven tentenpaviljoens. Dat zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk, in een reactie op de plannen.

''Wij begrijpen dat de overheid onder druk staat om te zorgen voor een oplossing nu de instroom hoger ligt dan gemiddeld. De opvang in hotelboten voldoet beter aan de voorwaarden die wij stellen aan rust en privacy dan tentenpaviljoens.''

Meer aanvragen

De Europese Unie heeft bijna een vijfde meer asielaanvragen gekregen in de eerste 5 maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken. Het aantal asielaanvragen steeg in 2013 ten opzichte van 2012 met 30 procent.

Het aantal asielaanvragen uit Syrië blijft ook op Europees niveau flink stijgen. Ook opvallend is het aantal asielaanvragen van vluchtelingen uit Eritrea, aldus het EU-agentschap. Deze komen aan in Italië en vragen asiel aan in onder meer Nederland, Duitsland, Zweden en Noorwegen.

Oekraïne

Sinds maart stijgt het aantal asielaanvragen uit Oekraïne ook sterk. Gemiddeld komen er 100 aanvragen per maand. Maar tussen maart en mei hebben al 2000 Oekraïners een aanvraag ingediend. Het merendeel zijn mensen die voor het eerst asiel vragen en dat doen ze verspreid over de EU-landen, aldus de cijfers. Russen vragen juist minder asiel aan dan een jaar geleden.

Uit het eveneens maandag gepresenteerde jaarverslag over 2013 blijkt dat in totaal 435.760 personen asiel aanvroegen in de EU. De meeste aanvragen kwamen van burgers uit Syrië, Rusland en de Balkanlanden zoals Albanië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Kosovo, Montenegro en Servië.

Duitsland kreeg veruit de meeste asielaanvragen (ruim 126.000). Dat is bijna twee keer zoveel als Frankrijk ,dat de tweede plek bekleedt qua aantal aanvragen. Zweden, Verenigd Koninkrijk en Italië volgen daarna.