Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie spreekt maandag in Rome met haar Italiaanse collega Roberta Pinotti over de Joint Strike Fighter (JSF/F-35). 

Daarvoor neemt ze een kijkje bij de assemblagefabriek van het vliegtuig in Cameri nabij Milaan. Beide zijn partnerlanden bij de ontwikkeling van de JSF.

Het kabinet wil in totaal 37 van deze toestellen kopen als opvolger van de F-16. Rome en Den Haag kijken op welke wijze ze hierbij kunnen samenwerken. Nagedacht wordt over de mogelijkheid om de Nederlandse JSF's in Italië in elkaar te laten zetten. In ruil vindt dan het onderhoud van de motoren van de Italiaanse toestellen plaats in ons land.

Ruim twee maanden geleden maakte de krant La Repubblica nog melding van een geheim plan dat de Italiaanse regering veel minder exemplaren van het gevechtsvliegtuig wil aanschaffen. Het kabinet van Matteo Renzi zou om geld te besparen maar 45 in plaats van 90 toestellen willen kopen. In 2012 was dat aantal te kopen JSF's al teruggebracht van 131 naar 90.

Later dit jaar komt Pinotti met een beleidsstuk over de toekomst van de Italiaanse krijgsmacht. Daarin zal dan vermoedelijk ook duidelijk worden hoeveel JSF's er worden gekocht.