Belangenorganisaties kunnen straks naar de rechter stappen om namens een groep gedupeerden een schadevergoeding te vorderen. 

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Nu kunnen gedupeerden de rechter alleen nog maar collectief vragen of de veroorzaker van de schade aansprakelijk is.

Daarna moeten ze individueel een schadevergoeding zien los te peuteren. De rechter kan straks echter ook bepalen of en hoeveel schadevergoeding voor de groep gedupeerden moet zijn.

Wel moeten de partijen er eerst samen uit zien te komen, maar levert dat niks op, dan kan de rechter zich uitspreken over de schadevergoeding.

Procederen

"Partijen moesten heel lang procederen voordat ze geld kregen, omdat ze verkopers niet konden dwingen mee te werken aan een schaderegeling", aldus de woordvoerder van het ministerie.

De groep gedeputeerden moet groot genoeg zijn om een procedure te starten. "De grootte hangt van de situatie af", aldus de woordvoerder. Van de eisers hoeft de schade niet individueel te worden vastgesteld. 

Banken

De regeling is bedoeld voor groepen die bijvoorbeeld de dupe zijn van een slecht medicijn, aldus een woordvoerder van het ministerie. "Zij kunnen als groep nu een verkoper aansprakelijk stellen. Ook voor mensen die bij de banken DSB of Dexia geld hebben verloren had de nieuwe regeling kunnen helpen."

De rechtszaken worden bij één gespecialiseerde rechter ondergebracht. Hierdoor krijgt de rechter ervaring met dit soort zaken en worden problemen bij de coördinatie voorkomen. De minister verwacht dat het aantal collectieve zaken beperkt blijft. Het is nog onduidelijk wanneer de wet ingaat.