PvdA-leider Diederik Samsom baalt van de kritiek die zijn partij heeft op zijn functioneren. Dat zei hij zaterdag in een interview met de regionale kranten van De Persdienst.

''Nu zien mensen PvdA'ers die met de koppen tegen elkaar staan en dus met de rug naar de kiezer.''

Samsom reageerde daarmee op oud-partijvoorzitter en Eerste Kamerlid Ruud Koole. Die luidde woensdag de noodklok over de PvdA. Volgens hem is er een ''vertrouwenscrisis'' met de kiezer die niet ''zomaar goed zal komen''.

De partijleiding heeft volgens hem onverschillig gereageerd op de nederlagen bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen dit voorjaar.

Samsom erkent dat er een vertrouwensprobleem is, maar keurt de openlijke aanval van prominenten af. ''We zouden een partij kunnen zijn die zich bezighoudt met wat mensen nodig hebben, niet met elkaar.'' De partijleider hoopt het vertrouwen van de kiezer weer te winnen door concrete ''resultaten te laten zien'' in bijvoorbeeld de ouderenzorg.

Het is niet de eerste keer dat Samsom interne kritiek te verduren krijgt. Zo verwijt PvdA-lid Sander Terphuis hem dat mensen op straat zich in de steek gelaten voelen door de PvdA. ''Ik wen daar niet aan'', zei Samsom over de kritische geluiden.