Het is onaanvaardbaar als Nederlandse VN-militairen in Mali inlichtingen verstrekken aan het Malinese leger, die daarmee de Touareg-rebellen kan bestrijden. Dat laat Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vrijdag weten.

Hij heeft de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) om opheldering gevraagd.

Van Dijk wil weten of het klopt dat het Malinese leger inlichtingen van Nederland krijgt, zoals dagblad Trouw vrijdag schreef. De SP'er verzet zich daartegen. Als deelnemer aan de VN-missie zou Nederland geen kant moeten kiezen tussen de strijdende partijen. Deze werkwijze is daarom niet acceptabel, aldus de socialist.

"Deelt u de mening dat Nederlandse steun aan het Malinese leger contraproductief is omdat het de strijd verergert en het de doelstellingen van de VN-missie ondermijnt?", vraagt hij. Van Dijk wil van de ministers weten of zij hier een eind aan gaan maken. "Zo nee, hoe kunt u verwachten dat de Toeareg meewerken aan VN-bemiddeling, als Nederland tegelijk steun verleent aan het Malinese leger?"

Verkenningstocht 

Van Dijk wil verder weten of het klopt dat de Malinese machthebbers niets zien in de bemiddeling van VN-gezant Bert Koenders tussen de regering en de Toeareg en wat dat voor het verzoeningsproces betekent.

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maakte donderdag bekend dat de Nederlandse troepen in Mali de afgelopen weken een eerste grote verkenningstocht hebben gemaakt, waarbij zo'n duizend kilometer is afgelegd. Ook zijn inlichtingen verzameld, wat de hoofdtaak moet worden van de Nederlanders in Mali.

Dossier Mali