Het wordt in de nabije toekomst waarschijnlijk verboden om koeien automatisch stroomstoten te geven als ze hun behoefte op hun ligplaats in de stal willen doen. Dat gebeurt nu door middel van zogenoemde koetrainers nog wel.

De beesten krommen hun rug als ze plassen of poepen en raken daardoor op dat moment de trainer die boven ze hangt. Die geeft deze aangebonden koeien een stroomstoot waardoor ze naar achteren stappen.

Daardoor komen de uitwerpselen niet op hun ligplaats terecht, maar in de daarvoor bedoelde grup.

Staatssecretaris Sharon Dijksma is bezig met een plan om het gebruik van stroomstoten, elektromagnetische signalen of straling voortaan aan te merken als dierenmishandeling. De apparatuur is dan alleen nog toegestaan als het gedrag van een dier anders gevaar oplevert voor andere levende wezens.

Traditionele bedrijven

''Het gebruik van een elektrische koetrainer is daarop niet gericht en derhalve volgens het voorgestelde wijzigingsbesluit niet toegestaan'', schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

In de melkveehouderij werden volgens cijfers van het CBS in 2012 op 1801 bedrijven dieren nog aangebonden. Het gebeurde op 93.000 plaatsen voor melkkoeien en 66.000 plaatsen voor melkjongvee. Het komt vooral voor in de meer traditionele bedrijven en ook op zo'n 30 biologische boerderijen. Dijksma ziet het aanbinden echter afnemen en wil deze vorm van houderij dan ook niet verbieden.