Minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, heeft donderdag een VN-commissie uitgelegd hoe het kabinet denkt over het sinterklaasfeest en de rol van Zwarte Piet.

''Ik heb verteld dat het een geliefde traditie is met veel zoete jeugdherinneringen en dat het tegelijk niet statisch is maar dynamisch." 

"Denk aan de roe en de zak die steeds minder gebruikt worden. Ik heb ook gezegd dat het goed is dat we in een geciviliseerd debat komen tot veranderingen waarbij iedereen zich thuis voelt'', aldus Asscher na zijn gesprek.

Aan het gesprek nam ook VN-functionaris Verene Shepherd deel, die vorig jaar harde kritiek uitte op de rol van Zwarte Piet in het Nederlandse sinterklaasfeest.

Shepherd voerde in het gesprek donderdag met Asscher niet het woord over Sinterklaas, dat was voorbehouden aan de voorzitter van de commissie.

Persconferentie

Na afloop was ze weinig mededeelzaam en verwees naar de persconferentie van vrijdag. Shepherd wilde niet zeggen of ze met de Kamerleden over Zwarte Piet heeft gesproken. "Over al die onderwerpen praten we vrijdag." Wel benadrukte Shepherd dat de VN-werkgroep waar ze deel van uitmaakt zich met 'veel meer' bezighoudt dan alleen met Zwarte Piet. 

De bevindingen van de werkgroep worden vrijdag gepresenteerd tijdens een persconferentie in Den Haag. De VN-delegatie praatte ruim een halfuur met enkele Kamerleden.