Burgemeesters mogen niet de bevoegdheid krijgen om een hele gemeente vuurwerkvrij te maken.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Justitie) donderdag laten weten tijdens een Kamerdebat over de kabinetsmaatregelen om vuurwerkoverlast te beperken.

Sommige partijen, zoals GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren willen de gemeenten de optie geven om consumentenvuurwerk uit te bannen en bijvoorbeeld te vervangen door een professionele vuurwerkshow.

Het kabinet wil zo ver niet gaan. Wel is het volgens Opstelten mogelijk om vuurwerkvrije zones aan te leggen. "Gemeenten mogen niet iets verbieden wat landelijk gewoon is toegestaan", aldus de minister.

Ook ziet hij niets in een proef met een vuurwerkvrije gemeente, zoals voorgesteld door Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ziet niets in een volledige vuurwerkvrij gemeente, maar wil wel meer bevoegdheden voor burgemeesters om vuurwerkvrije zones in te stellen.

Verkoop

Woensdag werd al duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer tegen het kabinetsvoorstel is om het aantal verkoopdagen te beperken van drie naar twee.

Het beperken van de afsteektijden wordt wel door de Kamer gesteund. Aanstaande oudjaarsdag mag er pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Dat was voorheen 10.00 uur.

Om de import van illegaal vuurwerk te beperken wil het kabinet een vergunningsstelsel invoeren. Deze maakt de vuurwerkbranche van import tot verkoop verantwoordelijk voor de veiligheid en de legaliteit.

Ook gaat het kabinet in Europa trachten de zogeheten pyrorichtlijn aan te scherpen. In deze richtlijn staan regels waar het vuurwerk in de Europese lidstaten aan moet voldoen.