Het lijkt er op dat de Tweede Kamer in de nacht van donderdag op vrijdag tot vroeg in de ochtend gaat doorvergaderen. Het record staat op 5.38 uur, maar dat zou wel eens gebroken kunnen worden.

Zoals het nu staat begint het laatste debat om 1.15 uur, maar de Kamer loopt donderdagmiddag al veertig minuten achter op dat schema.

De verwachting is dat de fracties na het laatste debat één uur willen schorsen om zich te buigen over de stemmingslijst.

Mogelijk beginnen de stemmingen dan tussen 3.00 en 3.30 uur. Het afwerken van de stemmingslijst vergt vervolgens anderhalf tot twee uur, maar als er hoofdelijke stemmingen worden aangevraagd neemt dat snel toe.

Dan is het al snel 5.00 uur of mogelijk later voor Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de 149 andere Kamerleden een welverdiend reces mag wensen.

Vermoeidheid

De schorsing voor fractieberaad is nodig omdat alle moties goed te bekijken. En dan nog zou het niet voor het eerst zijn dat er door vermoeidheid of chaos iets mis gaat.

Bij stemmingen voor het zomerreces in 2001 stemde de VVD per ongeluk voor een voorstel om een deel uit het wetsvoorstel 'deals met criminelen' te schrappen. VVD-minister Ben Korthals van Justitie moest later een nieuw wetsvoorstelletje indienen om de fout van zijn partijgenoten te repareren.

Diezelfde avond ging er ook in een klap 25 miljoen extra naar een fonds voor door de mkz-crisis gedupeerde boeren. Ook dit door een fout van de VVD'ers in de Kamer.

Afgelopen jaren

De afgelopen jaren viel het nog redelijk mee. De avond voor het zomerreces in 2011 werd het 2.18 uur, een jaar later 01.31 uur en vorig jaar kon er al om 22.46 worden afgehamerd. Vorig jaar werd er op de laatste dag wel begonnen om 9.00 uur, donderdag begon de eerste vergadering pas om 10.15 uur.

Het record van 5.38 uur werd gehaald in de ochtend van 29 juni 2006 toen de Kamer 19 uur en 23 minuten had gedebatteerd met VVD-minister Rita Verdonk over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali.

Of dat record gehaald wordt is nog spannend, maar de kans dat de Kamerleden bij daglicht naar huis kunnen rijden neemt wel toe. De zon komt vrijdagochtend in Den Haag op om 5.27 uur.