Het sinterklaasfeest moet niet van bovenaf worden opgelegd, maar het moet een feest zijn waar iedereen plezier aan beleeft. 

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd in reactie op de rechterlijke uitspraak over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en de rol van Zwarte Piet.

Sinterklaas is een kinderfeest, onderstreepte de vicepremier, en dat moet het blijven. Maar het feest is wel aan veranderingen onderhevig. "Vroeger zongen we: wie stout is de roe, dat gebeurt tegenwoordig niet meer."

Asscher wilde niet de uitspraak van premier Mark Rutte herhalen dat "Zwarte Piet nu eenmaal zwart is". Maar of de knecht van Sinterklaas zich tot iemand met een andere kleur kan ontwikkelen, wilde hij ook niet zeggen.

Asscher wilde over de rechterlijke uitspraak niets kwijt. Dat is een zaak van de gemeente Amsterdam, zei hij.

Bekijk de beelden:

VN-functionaris

Asscher, als minister verantwoordelijk voor het integratiebeleid, spreekt later op de dag met VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet.

Asscher zal haar vertellen wat het kabinet allemaal doet om de integratie te bevorderen. Ook zal hij haar vertellen wat het sinterklaasfeest in Nederland betekent, kondigde hij aan.