De commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid in het Europees Parlement is topfavoriet bij de Nederlandse afgevaardigden. 

Deze commissie telt de meeste Nederlandse leden, zo blijkt donderdag na de officiële verdeling. Zes Nederlandse Europarlementariërs gaan deze portefeuille doen.

Het gaat om drie vaste leden en drie plaatsvervangers. De commissies Economische en Monetaire Zaken en Buitenlandse Zaken volgen met elk vijf Nederlandse leden.

De commissie Buitenlandse Zaken telt de meeste vaste leden. Daarin zitten vier vaste leden en één plaatsvervanger. De portefeuille Economie komt in handen van drie vaste Nederlandse leden en twee plaatsvervangers.

Aandacht

Ook Regionale Ontwikkeling en Burgerlijke Vrijheden trekken veel Nederlandse aandacht. Voor het eerst sinds tijden zit er weer een Nederlander in de commissie voor Visserij en is er een plaatsvervanger aangewezen.

Niemand van de 26 Nederlandse Europarlementariërs heeft een zetel in de Cultuurcommissie of die van Juridische zaken. Er is ook geen Nederlander die een van de twintig commissies of twee subcommissies gaat leiden. Die verdeling gaat volgens een ingewikkelde sleutel naar grootte van de politieke fracties.