De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die de omroep jaarlijks betaalt voor het uitzenden van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. 

Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) heeft dat donderdag laten weten in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias.

De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met de eredivisie. Maar Dekker wil ze toch kunnen bekijken. Hij noemt de geheimhoudingsbepaling "onbevredigend". Het gaat immers om publiek geld. Dekker zal de informatie vertrouwelijk aan Kamerleden ter beschikking stellen.

Elias reageert tevreden op de antwoorden van de staatssecretaris. "Nu kan de Kamer de feiten inzien om te beoordelen of er nu wel of niet met belastinggeld gesmeten is. Commerciële omroepen die zich benadeeld voelen, kunnen een klacht bij de toezichthouder (Autoriteit Consument en Markt) neerleggen met steun van de staatssecretaris."

De VVD'er noemt het verstandig om de mediawet aan te scherpen over wat precies de taak is van de publieke omroep. "Dit geeft commerciële omroepen een betere kans op eerlijke concurrentie."

Transparantie

NOS-directeur Jan de Jong benadrukt dat de staatssecretaris al weet hoeveel zijn omroep betaalt voor de rechten.

"We zijn zeer vóór transparantie en we leggen ook graag verantwoording af. Maar dat is iets anders dan dat we het ook altijd openbaar willen of kunnen maken", zegt De Jong donderdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De directeur legt uit dat hij contracten moet afsluiten met partijen die bezwaar maken tegen openbaarmaking van de tarieven. 

Deze partijen en ook de directeur vrezen dat openbaarmaking negatieve gevolgen kan hebben voor biedingen in de toekomst. Omdat anderen dan weten hoeveel er betaald is, kunnen de prijzen juist oplopen.

Publiek geheim

De Jong zegt dat het een publiek geheim is hoeveel de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden kosten. "Ja, zoiets ja", zegt hij in reactie op de vraag of het om 20 miljoen euro gaat. "Maar zonder duiding en context zegt zo'n bedrag niet zoveel." Bovendien wordt er wel eens minder betaald dan verondersteld wordt, laat de directeur weten. 

Daarnaast moet de Eredivisie zelf bijvoorbeeld ook televisierechten inkopen bij andere partijen. Als deze partijen weten hoeveel de Eredivisie van de NOS heeft ontvangen, kunnen zij die tarieven daarop aanpassen, aldus De Jong. 

Schade

De Eredivisie zou woensdag in een gesprek met onder meer de NOS en de staatssecretaris hebben gezegd te willen praten over vergoedingen en schadeloosstellingen.

Het bedrijf vreest schade te lijden als de kosten openbaar worden gemaakt. Volgens De Jong heeft de staatsssecretaris gezegd daarover na te willen denken. 

"We leggen verantwoording af. De NOS kost een gezin in Nederland 1,47 euro per maand, daarvan gaat 60 cent op aan sport", zegt de directeur. Hij vraagt zich af of het zin heeft om dat bedrag verder op te splitsen naar de kosten van de voetbalrechten.

Volgens een woordvoerder van Dekker is dit echter "lariekoek". Volgens haar heeft Dekker in het gesprek gesteld dat vergoeding en schadeloosstelling niet aan de orde is.

SBS

SBS, dat ook bood op voetbalrechten, laat in een reactie op het besluit van staatssecretaris Dekker weten "blij" te zijn dat er "vanuit het ministerie, de politiek en het Commissariaat voor de Media nu serieus naar wordt gekeken". 

"We wachten de resultaten met belangstelling af", aldus SBS.