De mogelijkheden van nieuwe technologieën in de zorg moeten beter worden benut. 

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid schrijven donderdag aan de Tweede Kamer dat ze ervoor willen zorgen dat bewezen toepassingen meer gebruikt gaan worden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om pleisters waarmee de hartslag en andere lichaamsfuncties zijn te meten. Schippers en Van Rijn streven er verder naar om 80 procent van de chronisch zieken binnen vijf jaar direct toegang te geven tot gegevens over medicatie en testuitslagen.

In dezelfde periode zou driekwart van de ouderen en mensen met diabetes of COPD zelfstandig metingen moeten kunnen doen. Ze zouden daarover ook contact moeten kunnen hebben met een hulpverlener op afstand.

Techniek

Ook zou iedereen die thuis zorg en ondersteuning krijgt via een beeldscherm dag en nacht met een zorgverlener contact kunnen hebben. Uitgangspunt is dat de techniek alleen wordt ingezet als de patiënt en zorgverlener het er samen over eens zijn dat dit zinvol is, aldus de bewindspersonen.

Volgens de VWS-bewindslieden kunnen mensen veel baat hebben bij de mogelijkheden van e-health als apps en online hulpprogramma’s. Zorgverleners krijgen meer tijd om mensen persoonlijke aandacht te geven en een luisterend oor te bieden, omdat de technologie hun werk uit handen neemt.