Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is niet van plan de versoberingen en reorganisatie die bij de inlichtingendienst AIVD worden doorgevoerd, terug te draaien.

Dat zei hij woensdagavond in de Tweede Kamer, nadat onder meer het CDA erop had aangedrongen de bezuinigingen te schrappen.

Het operationele proces wordt niet geraakt door de structurele besparing van 23 miljoen euro per jaar, zei de minister. In de Kamer bestaat veel verwarring over de lopende bezuinigingen die vorig jaar al werden aangekondigd en het extra geld (25 miljoen euro) voor de AIVD dat Plasterk begin deze week bekendmaakte.

Volgens Plasterk zijn de versobering en de verbeteringen in de bedrijfsvoering al aangebracht en zou het onverstandig zijn om die terug te draaien.

Reorganisatie

Daarnaast levert het geld op om de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD onder één dak te brengen, zoals het plan is. Door de reorganisatie gaan ongeveer tweehonderd banen verloren, maar het gaat niet om personeel dat operationele taken uitvoert, zei de minister.

Aanvankelijk was het de bedoeling om 34 miljoen euro structureel te bezuinigen op de AIVD. Maar die laatste fase van 11 miljoen euro zou volgens Plasterk wel effect hebben op de onderzoekstaken. Om in te zetten op de opkomende bedreigingen heeft hij bij het kabinet om extra geld gevraagd en gekregen. Hij doelde op het jihaddisme, waarover de AIVD deze week een alarmerend rapport uitbracht, cybercriminaliteit en de spanningen in Oekraïne.