De Tweede Kamer blokkeert het kabinetsvoorstel om het aantal verkoopdagen terug te schroeven van drie naar twee.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) presenteerde onlangs een reeks maatregelen om de overlast door vuurwerk terug te dringen.

Naast de beperking van de verkoopdagen wil het kabinet ook de afsteektijden aanpakken. Nu mag dat vanaf oudjaarsdag om 10.00 uur in de ochtend. Dit wordt 18.00 uur.

De VVD en PvdA vrezen echter dat de nadelen van het terugschroeven van het aantal verkoopdagen groter zijn dan de voordelen.

Zo zal volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff waarschijnlijk het gebruik van illegaal vuurwerk toenemen.

"De rijen bij de verkooppunten zullen langer zijn, waardoor mensen sneller geneigd zijn om online vuurwerk in het buitenland te bestellen", aldus de VVD'er.

"Als je wil dat mensen zoveel mogelijk legaal vuurwerk afsteken moet je mensen niet prikkelen om illegaal in te kopen." PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is dat met hem eens.

Volgens Adrie van Herk, voorzitter van de Werkgroep Behoud Vuurwerktraditie, zouden met de maatregelen "honderden bonafide vuurwerkhandelaren en hun gezinnen" gedupeerd zijn.

Handhaving

Marcouch wil daarnaast dat Mansveld en haar Justitiecollega Ivo Opstelten meer werk maken van handhaving om het gebruik van illegaal vuurwerk terug te dringen.

Met name via online kanalen is het steeds makkelijker geworden om illegaal vuurwerk uit het buitenland te halen.

Om de import van illegaal vuurwerk te beperken wil het kabinet een vergunningsstelsel invoeren. Deze maakt de vuurwerkbranche van import tot verkoop verantwoordelijk voor de veiligheid en de legaliteit.

Ook gaat het kabinet in Europa trachten de zogeheten pyrorichtlijn aan te scherpen. In deze richtlijn staan regels waar het vuurwerk in de Europese lidstaten aan moet voldoen.

Marcouch wil verder dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om in hun gemeente eigen vuurwerkbeleid te voeren.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Mansveld en Opstelten over de maatregelen tegen vuurwerkoverlast.